I get great deals when CVS runs their "Spend $30, Receive $10 Extra Bucks" promotion. However, it gets a little confusing trying to figure out exactly how much I paid for each item. So here’s a a step-by-step look at how to break down an accurate price per product!

Situation #1 -EASY

Spend $30.00, Receive $10.00 Extra Bucks
Buy 6 Angel Soft Toilet Paper $5.00
Use 6 $0.45/1 Angel Soft Toilet Paper
Pay: $27.30, Receive $10.00 Extra Bucks
Final Price: $2.88 each 

Step 1: Get to the $30 requirement BEFORE coupons: $5.00 x Qty 6 = $30
Step 2: Subtract the Extra Bucks: $30.00 – $10 Extra Bucks = $20
Step 3: Calculate total coupon discount: $0.45 coupon x 6 = $2.70
Step 4: Subtract the coupon discount from the total: $20 – $2.70 = $17.30 TOTAL
Step 5: Figure out how much you spent on each item by dividing: $17.30/6 = $2.88
Simply dividing by 6 only works because you bought the same item at the same $5 value.

Situation #2 – HARD

Spend $30.00, Receive $10.00 Extra Bucks
Buy 1 Zyrtec $18.99
Buy 4 Finish Dishwasher Tabs $3.50
Use 1 $3.00/1 Zyrtec
And use 4 $2.15/1 Finish Dishwasher Tabs
Pay: $21.39, Receive $10.00 Extra Bucks
Final Price: ?

Step 1: Get to the $30 requirement before coupons: Zyrtec $18.99 + Finish ($3.50 x 4) = $32.99
Step 2: Subtract the Extra Bucks: $32.99 – $10.00 = $22.99
Step 3: Calculate total coupon discount: $3.00 Zyrtec + (4)$2.15 Finish = $11.60 Total Coupons
Step 4: Subtract the coupon discount from the total: $22.99 – $11.60 = $11.39
Step 5: Figure out how much you spent on each item: This is where it gets tricky, but hang in there. I know how smart all Krazy Couponers are!!

  • First, take the $10 Extra Bucks and divide it by the total BEFORE coupons: $10/32.99 = $0.3031221. This number represents the discount from the $10 Extra Bucks for every dollar spent. So for every $1 you spend, you get $0.30301221 off. It's best to leave as many decimals as possible for an accurate outcome.
  • Figure final for Zyrtec: $18.99 x $0.3031221 = $5.7562886. This number represents the portion of the $10 gift card that was put towards the Zyrtec! Final cost of the Zyrtec = $18.99 – $5.75 Extra Buck Portion – $3 coupon = $10.23 TOTAL COST!
  • Figure final price for Finish = $14.00 x $0.3031221 = $4.2437094 This is the portion of the $10 Extra Bucks put towards the Finish. Final Cost of Finish: $14.00 – $4.24 Extra Buck Portion – $8.60 coupons = $1.16 for 6 boxes. Now divide by 4 (because you bought 4): $1.16 /4 = $0.29 box!

The Equation (For all you math wizards out there):
{Total Cost of Particular Item – [((Total Extra Bucks Reward / Total Before any Discount) x Total Cost of a Particular Item) – Total Coupons for Item]} / Quantity Purchased of that Particular Item

Yikes!! That looks scary, but just follow the above steps or pull out that dusty graphing calculator from high school and you’ll be fine!

EXAMPLES:

  • Finish: {$14 – [((10/$32.99) x $14) – $8.60]}/4 = $0.29
  • Zyrtec $ {$18.99 – [((10/$32.99) x $18.99) – $3]}/1 = $10.23
  • Angel Soft {$30 – [((10/$30) x $30) – $2.70)}/6 = $2.88

Now you can precisely calculate the final cost of your items to make sure it's a Krazy deal!

This has been a guest post by Jessica from Wilmington, IL
Find out more about the KCL Contributor Network!